2011 m. balandžio 20 d., trečiadienis

Natūralūs ir sintetiniai antioksidantai

Natūralūs ir sintetiniai antioksidantai


Šiandien, norėdami pagerinti produktų kokybę ir apsaugoti juos nuo gedimo ilgesnį laiką, maisto gamintojai naudoja tam tikrus maisto priedus.

Dalinamės informacija apie pagrindinius maisto priedus.

Antioksidantai pailgina produktų vartojimo trukmę, apsaugo juos nuo gedimų ilgesnį laiką. Gedimus sukelia oksidacija (požymiai: riebalų apkartimas, produkto spalvos pasikeitimas) ir neleidžia toliau oksiduotis maisto produktams.

Antioksidantai gali būti ir sintetiniai, ir natūralūs.

Natūralūs antioksidantai

Askorbo rūgštis (E 300) ir jos junginiai askorbatai (E 301-302, E 315 -316) yra nekenksmingi ir slopina riebių produktų (sviesto, margarino, majonezo, aliejaus) riebalų rūgščių skilimo procesą.

Tokoferoliai (E 306 - E 309) pasižymi vitamino E savybėmis. Jie randami augaliniuose bei gyvuliniuose riebaluose.

Dažniausiai kaip puikūs antioksidantų šaltiniai yra naudojama kviečių ar kukurūzų gemalai, jų aliejai.

Sintetiniai antioksidantai


Butilhidroksianizolis, BHA (E 320) nevartojamas labai plačiai, nes patekęs į organizmą kaupiasi jo riebaliniame audinyje, pasižymi kancerogeniniu poveikiu. Tai buvo nustatyta tiriant laboratorinius gyvūnus. Jis taip pat slopina imuninę sistemą,

Galatai (E 310 -312) pasižymi labai stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, bet taip pat yra toksiškos medžiagos, apie kurių vartojimą galima plačiai diskutuoti, nes jie pasižymi kancerogeniniu poveikiu, keičia kraujo fermentinę sudėtį ir sukelia ląstelių biocheminius pokyčius.

Viena kitą stiprinančiai veikiančios medžiagos atlieka ne tik antioksidantų, bet ir kitas funkcijas.

Citrinų rūgštis (E 330) ir jos druskos (E 331 - 333) taip pat veikia kaip daugiafunkcinis maisto priedas, jų koncentracija maisto produktuose nėra ribojama, nes tai yra natūrali medžiaga, išgaunama iš augalinių ir gyvūninių maisto produktų.

Vyno rūgštis (E 334) ir jos dariniai (E 335 - 337, E 354) veikia kaip antioksidantas, emulsiklis, skaidrinanti priemonė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą